Fonds 04.14. - 04.14. Vreren, 1448-1835

Identity area

Reference code

BE SAT 04.-04.14.

Title

04.14. Vreren, 1448-1835

Date(s)

  • 1448-1835 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

70 nummers

Context area

Name of creator

Administrative history

Archival history

De primitieve parochie Vreren met als patroon Sint-Medardus, bisschop van Noyon in de eerste helft van de 6de eeuw, was zeer uitgestrekt. Vermoedelijk reeds ontstaan in de Karolingische tijd, was Vreren tot aan de Franse Revolutie de moederkerk van Nerem, Diets-Heur, Wihogne en Paifve. Dat deze dorpen aanvankelijk slechts één parochie vormden, blijkt uit een overeenkomst uit 1391 tussen de pastoor van Vreren en het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Tongeren in verband met de ‘oblationes” of de obolen die de parochies jaarlijks tijdens de bankruisprocessies op de vrijdag na Pinksteren in de collegiale kerk van Tongeren moesten offeren, zeg maar neertellen. Het pastoraats- of begevingsrecht, m.a.w. het recht om de pastoor aan te stellen, kwam toe aan het kapittel van het H. Kruis in Luik. Het was gesticht door Notger (972-1008), de eerste prins-bisschop van Luik, die aan de kanunniken ook de inkomsten van de kerk van Vreren schonk. Vanaf 1200 bezaten ze ook het grootste gedeelte van de tienden. Het kapittel van Tongeren behield echter het deel dat het reeds bezat. In 1390 kwam dit neer op 44 mud spelt, 25 “capuynen” of gesneden hanen en 8 pond was. Pastoor van Vreren was meestal een kanunnik van Luik, die zich echter liet vervangen door ‘un vicaire perpétuel’, een vaste kapelaan of de pastoor van dienst.
De huidige kerk van Vreren werd in 1779 gebouwd door de kanunniken van het H. Kruis op de resten van een romaanse kerk. Het is een classicistisch bouwwerk in baksteen met hoekblokken en lijstwerk in natuursteen. De kerk heeft een ingebouwde westertoren, drie beuken en een rond, afgesloten koor. De sacristie is bijgebouwd in de 19de eeuw. Behalve een zestal hardstenen grafkruisen uit de 16de en de 17de eeuw, bezit de kerk van Vreren nog enkele andere kostbaarheden uit die tijd. Zo is er de koorlezenaar uit messing van ca. 1500, afkomstig uit de H. Kruiskerk van Luik en vervaardigd door Lodewijk van Hamal. Verder zijn er nog een romaans processiekruis uit de 14de eeuw en niet te vergeten de 80 cm hoge doopvont. Het romaanse voetstuk zou dateren uit de 12de eeuw, terwijl de gotische kuip, versierd met vier maskers, stamt uit de 14de eeuw.

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

vrij te raadplegen

Conditions governing reproduction

vrij te reproduceren mits bronvermelding, enkel fotografische reproductie

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Publication note

J. PAQUAY, Les paroisses de l’ancien concile de Tongres, in: Bulletin de la société d’art et d’histoire du diocèse de Liège, Luik, 1909, blz. 107-112. B. LEUS en S. VANDEWAL, 1000 jaar Vreren, Tongeren, 2005.

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres