Fundos 04.14. - 04.14. Vreren, 1448-1835

Zona de identificação

Código de referência

BE SAT 04.-04.14.

Título

04.14. Vreren, 1448-1835

Data(s)

  • 1448-1835 (Produção)

Nível de descrição

Fundos

Dimensão e suporte

70 nummers

Zona do contexto

Nome do produtor

História administrativa

Entidade detentora

História do arquivo

De primitieve parochie Vreren met als patroon Sint-Medardus, bisschop van Noyon in de eerste helft van de 6de eeuw, was zeer uitgestrekt. Vermoedelijk reeds ontstaan in de Karolingische tijd, was Vreren tot aan de Franse Revolutie de moederkerk van Nerem, Diets-Heur, Wihogne en Paifve. Dat deze dorpen aanvankelijk slechts één parochie vormden, blijkt uit een overeenkomst uit 1391 tussen de pastoor van Vreren en het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Tongeren in verband met de ‘oblationes” of de obolen die de parochies jaarlijks tijdens de bankruisprocessies op de vrijdag na Pinksteren in de collegiale kerk van Tongeren moesten offeren, zeg maar neertellen. Het pastoraats- of begevingsrecht, m.a.w. het recht om de pastoor aan te stellen, kwam toe aan het kapittel van het H. Kruis in Luik. Het was gesticht door Notger (972-1008), de eerste prins-bisschop van Luik, die aan de kanunniken ook de inkomsten van de kerk van Vreren schonk. Vanaf 1200 bezaten ze ook het grootste gedeelte van de tienden. Het kapittel van Tongeren behield echter het deel dat het reeds bezat. In 1390 kwam dit neer op 44 mud spelt, 25 “capuynen” of gesneden hanen en 8 pond was. Pastoor van Vreren was meestal een kanunnik van Luik, die zich echter liet vervangen door ‘un vicaire perpétuel’, een vaste kapelaan of de pastoor van dienst.
De huidige kerk van Vreren werd in 1779 gebouwd door de kanunniken van het H. Kruis op de resten van een romaanse kerk. Het is een classicistisch bouwwerk in baksteen met hoekblokken en lijstwerk in natuursteen. De kerk heeft een ingebouwde westertoren, drie beuken en een rond, afgesloten koor. De sacristie is bijgebouwd in de 19de eeuw. Behalve een zestal hardstenen grafkruisen uit de 16de en de 17de eeuw, bezit de kerk van Vreren nog enkele andere kostbaarheden uit die tijd. Zo is er de koorlezenaar uit messing van ca. 1500, afkomstig uit de H. Kruiskerk van Luik en vervaardigd door Lodewijk van Hamal. Verder zijn er nog een romaans processiekruis uit de 14de eeuw en niet te vergeten de 80 cm hoge doopvont. Het romaanse voetstuk zou dateren uit de 12de eeuw, terwijl de gotische kuip, versierd met vier maskers, stamt uit de 14de eeuw.

Fonte imediata de aquisição ou transferência

Zona do conteúdo e estrutura

Âmbito e conteúdo

Avaliação, selecção e eliminação

Ingressos adicionais

Sistema de arranjo

Zona de condições de acesso e utilização

Condições de acesso

vrij te raadplegen

Condiçoes de reprodução

vrij te reproduceren mits bronvermelding, enkel fotografische reproductie

Idioma do material

Script do material

Notas ao idioma e script

Características físicas e requisitos técnicos

Instrumentos de descrição

Zona de documentação associada

Existência e localização de originais

Existência e localização de cópias

Unidades de descrição relacionadas

Descrições relacionadas

Nota de publicação

J. PAQUAY, Les paroisses de l’ancien concile de Tongres, in: Bulletin de la société d’art et d’histoire du diocèse de Liège, Luik, 1909, blz. 107-112. B. LEUS en S. VANDEWAL, 1000 jaar Vreren, Tongeren, 2005.

Zona das notas

Identificador(es) alternativo(s)

Pontos de acesso

Pontos de acesso - Assuntos

Pontos de acesso - Locais

Pontos de acesso - Nomes

Pontos de acesso de género

Zona do controlo da descrição

Identificador da descrição

Identificador da instituição

Regras ou convenções utilizadas

Estatuto

Nível de detalhe

Datas de criação, revisão, eliminação

Línguas e escritas

Script(s)

Fontes

Zona da incorporação

Assuntos relacionados

Pessoas e organizações relacionadas

Géneros relacionados

Locais relacionados